Toont alle 12 resultaten

Rauwe honing

Honing kopen? Bij imkerij Het Honingmagazijn vind je veel verschillende soorten onbewerkte, Nederlandse honing – de ene nog lekkerder dan de andere. Onze pure honing heeft een heerlijke smaak en we dragen zorg voor eerlijke en natuurlijke producten. Bekijk het aanbod en ontdek de vele honingsoorten! Je mag zelf de inhoud per pot bepalen, waar je vaak kunt kiezen uit 250 of 450 gram. Heb je vragen over een product? Neem dan contact met ons op. Ook kun je bij ons advies inwinnen over het imker vak.

Rauwe honing

Wat is rauwe honing?

Rauwe honing staat ook wel bekend als pure honing, onbewerkte honing en natuurlijke honing. Dit is dus honing waar niets mee is gebeurd. Niet alleen is deze honing vele malen gezonder dan de ‘doorsnee’ honing, het is ook compleet zuiver en komt direct uit de natuur. Soms noemt men rauwe honing ook wel raathoning. Waarom dit zo is? Het wordt uit de honingraat gehaald en is klaar om te worden geconsumeerd.

Daarentegen zijn de meeste potten honing die je in de plaatselijke supermarkt tegenkomt bewerkt en aangevuld met extra stoffen die écht niet nodig zijn. We vertellen je graag wat pure honing kopen zoveel meer bijzonder maakt dan reguliere honing.

Het ontstaan van honing

Honingbijen zijn de kleine vriendelijke beestjes die achter de productie van honing zitten. De bijen verzamelen nectar uit bloemen die ze tegenkomen en dragen dit mee naar de bijenkast of -korf. Deze substantie wordt vervolgens herhaaldelijk ‘uitgespuugd’ in de raat. Tijdens dit proces worden er bijen enzymen en goede bacteriën toegevoegd en dichten de bijen de met de substantie gevulde raat af met bijenwas. Wanneer deze substantie verdikt tijdens de verdamping, ontstaat honing.

Wat is er zo bijzonder aan pure honing?

Wij hebben twee locaties in Ede en Rhenen waar we bijenhouden die onder andere ingezet worden voor de honingoogst. Onze honing komt dus rechtstreeks van de Nederlandse imker en daarom mogen we het rauwe en onbewerkte honing noemen. Bewerkte honing is gemengd met andere honing en ondergaat ultrafiltratie, een proces dat ervoor zorgt dat de smaak en waardevolle voedingsstoffen verloren gaan. Je kunt ervan uitgaan dat dit niet het geval is bij verse honing en alle vitamines, mineralen en aroma’s intact zijn gebleven.

De structuur van onze honing van de imker, daarentegen, is puur en naturel. Doordat we de natuurzuivere honing koud laten slingeren, zal deze kristalliseren en de toestand veranderen van vloeibaar naar vast. Dit is een natuurlijk proces en dit maakt dat rauwe en onbewerkte honing van de imker gezond én heel erg lekker is. De voornaamste reden dat honing wordt geslingerd in een centrifuge, is om alle honing uit de raat te krijgen. De honing die wij verkopen wordt in onze eigen honingslingerruimtes verwerkt en gebotteld.

De voordelen van natuurlijke honing

Het grote voordeel van onze koudgeslingerde honing is natuurlijk dat het simpelweg een ongeëvenaarde smaak heeft en een lepel verse honing gezonder is dan snoep. Maar er zijn ook andere voordelen, bijvoorbeeld op gebied van gezondheid. Omdat onze honing onbewerkt is, zit er namelijk veel propolis in de honing – een stofje dat de bijen beschermt tegen infecties en ook voor mensen gezondheidsvoordelen heeft. Zo wordt propolis ingezet om tijdens een verkoudheid een verlichtend effect te bieden en helpt de ontstekingsremmende werking om acne en wonden sneller en littekenvrij te helen. Daarnaast zit er in onze pure honing relatief veel magnesium, kalium en vitamine B12 en kan de honing allergische reacties verminderen.

Ontdek de kracht van biologische honing! Om een samenvattende opsomming te maken van waar de vitaminen en mineralen in natuurlijke honing goed voor zijn:

  • Hooikoortsklachten en luchtweginfecties
  • Versterkt het immuunsysteem
  • Geeft een verzadigd gevoel
  • Schimmel- en ontstekingsremmende werking
  • Hydrateert de droge huid
  • Verhoogt je uithoudingsvermogen en bloedsuikerspiegel
  • Wonden, eczeem en acne

Populaire soorten honing

Honing bestaat uit ontelbare soorten en smaken, met elk hun eigen karakteristieke eigenschappen. Wat al die soorten en smaken zo leuk maken? Ze zijn te gebruiken voor tal van toepassingen! Wij raden het vooral aan om te proeven en experimenteren om erachter te komen welke je lekker vindt. Een van onze populairste honingen is heidehoning van de Veluwe. Deze honing is pittig qua smaak en de structuur is niet vloeibaar, maar eerder dikker en geleiachtig. Die eigenzinnige smaak komt natuurlijk door de heide planten. Heidehoning smaakt kruidig, en ruikt naar de heide zelf: houtachtig en zoet. Heidehoning is met name lekker om te gebruiken tijdens het koken. Verwerk het in een saus, combineer het met je favoriete kaassoort of eet het zelfs met een bolletje ijs!

Een andere populaire Nederlandse honingsoort is lamsoorhoning, afkomstig van de Boschplaat op Terschelling. Dit is honing van lamsoor, een plantje dat voorkomt in het natuurreservaat. En er bestaat zelfs koolzaadhoning! Deze heeft een zoete, milde smaak en een smeerbare consistentie die ideaal is om op je boterham of cracker te smeren. Meer heerlijke soorten natuurlijke honing zijn lindehoning, honing met kaneel, acaciahoning, bloemenhoning, raathoning, brokhoning en tijmhoning. In onze webshop vind je per honing meer informatie over het product en de smaak door erop te klikken.

Het bewaren van honing van de imker

Wist je dat je in combinatie met de juiste luchtvochtigheid en temperatuur je ongefilterde honing jarenlang kunt bewaren? Dit komt doordat er geen houdbaarheidsdatum aan pure honing zit. De beste omgeving om honing in te bewaren is een onverwarmde ruimte met een temperatuur tot 18 °C. Hier kun je denken aan een kelder of een voorraadkast waar geen direct zonlicht bij komt. Ook is het van belang dat de pot goed is afgesloten.

Tijdens het bewaren van je honing, kan het voorkomen dat er boven op de vaste honing een vloeibaar en donker laagje vormt. Dit proces heet ‘afsmelten’ en heeft te maken met de temperatuur van de ruimte waar de honing wordt bewaard. Het vloeibare laagje mix je eenvoudig met de rest van de honing door in de pot honing te roeren, waarna je het vervolgens op een koele plaats bewaard.

Kan je gekristalliseerde honing eten?

Veel mensen hebben al snel de neiging om honing niet meer te eten wanneer deze gekristalliseerd is. Kristallisering is een compleet natuurlijk proces waarbij elke honingsoort een grovere of dikkere structuur kan krijgen, maar nog prima eetbaar is. Wij raden het aan om de honing te proeven. Het eerste wat je zult merken is dat alleen de structuur is veranderd, de honing heeft de heerlijke smaak namelijk behouden.

Kristallisering is een proces dat alleen voorkomt bij honing van hoge kwaliteit. Wat wel goed is om te weten: elke honingsoort kristalliseert anders. Een voorbeeld hiervan is dat lindehoning – dat meer glucose dan fructose bevat – sneller zal kristalliseren dan acaciahoning. Wil je je honing weer vloeibaar maken? Dan kan je het tot 40 °C verwarmen om de consistentie te veranderen.

Waar koop je rauwe honing?

Honing kopen doe je het liefst direct van de imker. Wel kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld op een markt of in een speciaalzaak natuurlijke honing treft. Echter raden wij je aan om de Nederlandse imkers te steunen en pure honing te kopen van de bron, omdat je er dan zeker van bent dat de bijen met veel zorg en liefde worden behandeld. En dat proef je ook! In het geval van Het Honingmagazijn, komt onze lokale honing die te koop staat uit Epe in Gelderland en Rhenen in Utrecht.

In de webshop bepaal je zelf de gewenste potinhoud en klik je op de ‘direct bestellen’-button. Rond vervolgens de bestelling af en betaal met iDeal, creditcard of Bancontact. Je kunt ook gelijk aangeven of je de honing bij je thuis wilt laten bezorgen of dat je de bestelling komt afhalen in de winkel. Zodra de bestelling is betaald, krijg je een bevestiging per e-mail.

Onbewerkte rauwe honing bestellen bij Het Honingmagazijn

Waarom je biologische honing het beste kunt bestellen bij Het Honingmagazijn? Heel simpel: wij hebben decennialang ervaring met het maken van eerlijke honing, beschikken over een ruim assortiment en hanteren scherpe prijzen.

  • Ruime keuze: verschillende soorten honing
  • Profiteer van aantrekkelijke prijzen
  • Gespecialiseerde imkerij en imkervakhandel
  • Meer dan 25 jaar ervaring
  • Klanttevredenheidsscore van 4,6 uit 113 reviews
  • Veilig betalen met iDeal, Bancontact of uw creditcard
  • Snelle levering van de producten
  • Deskundig advies van ervaren imkers
  • Afhalen mogelijk in Epe en Rhenen
  • Bestelling niet naar wens? Wij lossen het voor u op!

Ontdek nog veel meer bijenproducten

Naast de allerlekkerste soorten natuurhoning, heeft imkerij Het Honingmagazijn ook een uitgebreid assortiment met benodigdheden voor de imker. Van imkerkleding, bijenkasten, bijenkorven tot bijenvoeding, imkergereedschap en kunstraten. Bovendien vind je bij ons meer bijenproducten waar honing in verwerkt is. Denk hierbij aan natuurlijke producten als verzorgingsproducten (propolis), waskaarsen, bijenwas pastilles, snoepgoed en zelfs boeken.

Ten slotte kun je bij ons ook terecht om meer te leren over de ambacht zelf. We hebben een uitgebreid cursusaanbod voor zowel beginnende als gevorderde imkers. Onze cursussen en workshops bieden we aan op onze imkerij in Ede en/of Rhenen en worden georganiseerd in samenwerking met ImkersNederland.

Honing kopen? Dat doe je bij Het Honingmagazijn

Houd je net als wij ook zo van honing waarbij je kunt proeven dat het rechtstreeks uit de natuur komt? In onze webshop kun je voordelig rauwe onbewerkte honing kopen. Maak een keuze tussen de verschillende soorten honing en plaats een bestelling. Heb je vragen over onze bloemenhoning, een ander product of je bestelling? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag. Vermeld bij vragen wel altijd je ordernummer of factuurnummer, anders loopt de levering mogelijk vertraging op en kan je minder snel genieten van je pure honing.

Wat is het verschil tussen rauwe honing en andere soorten honing?

Rauwe honing ondergaat minimale verwerking en behoudt natuurlijke enzymen en voedingsstoffen. Andere honingsoorten worden vaak verhit, wat deze eigenschappen kan verminderen.

Waarom rauwe honing kopen?

Rauwe honing bevat meer gezondheidsvoordelen omdat het niet wordt verhit of gefilterd, waardoor de voedingsstoffen behouden blijven. Het heeft ook een rijkere smaak en aroma.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het regelmatig consumeren van rauwe honing?

Rauwe honing staat bekend om zijn antibacteriële en antioxidante eigenschappen. Het kan helpen bij de verlichting van keelpijn, het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Waar moet ik op letten bij het kopen van honing?

Bij het kopen van honing is het belangrijk om voor rauwe honing te kiezen als je de maximale gezondheidsvoordelen wilt. Controleer ook de herkomst en kies bij voorkeur voor lokale, duurzame producten.