Resultaat 1–12 van de 34 resultaten wordt getoond

Varroa bestrijden

Wilt u varroa bestrijden? Bijvoorbeeld omdat uw bijenkolonie besmet is of omdat u dit wil voorkomen? Bij het Honingmagazijn vindt u alles wat u nodig hebt om de varroamijt te bestrijden en uw bijenkast te behandelen. Hiermee houdt u uw bijenkolonie sterk en gezond en voorkomt u dat deze als gevolg van de parasitaire varroamijt uitsterft.

Bekijk ons aanbod in de webshop en kies het middel ter bestrijding van varroamijten dat uitkomst biedt in uw situatie (mierenzuur, oxaalzuur, et cetera). Vragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen.

 

Bestrijden Varroa & Hoornaar

Waarom middelen om varroa te bestrijden van Het Honingmagazijn?

 • Breed assortiment aan bestrijdingsmiddelen en andere benodigdheden;
 • Aantrekkelijke prijzen;
 • Veilig betalen;
 • Snelle levering;
 • Deskundig advies van ervaren imkers;
 • Afhalen in Epe en Rhenen;
 • Bestelling niet naar wens? Wij lossen het voor u op!

Wat is de varroa?

Varroa is kort voor ‘varroamijt’, soms ook wel de varroa destructor genoemd. De varroa is een uit Azië afkomstige parasitaire mijt die zich van oorsprong alleen aan de Indische honingbij bindt. Dit doet de varroamijt al duizenden jaren, waardoor de varroa en Indische bij in principe een stabiele relatie hebben. Dit gaat helaas niet op voor de Europese honingbij, die ernstig ziek kan worden als gevolg van de varroamijt. De varroa kan zich namelijk alleen voortplanten in een kolonie honingbijen. Hierbij hecht de mijt zich aan de bij en zuigt het de lichaamssappen van de desbetreffende bij op.

Waarom moet u de varroamijt bestrijden?

Daar waar Aziatische honingbijen dankzij evolutie instinctief de mijten van zich af poetsen, doen hun Europese evenknieën dit niet. Het gevolg: de Europese honingbij raakt ernstig verzwakt door de varroa. De varroa destructor zuigt namelijk niet alleen de lichaamssappen van de bij op, maar brengt ook ziektes als IAPV en DWV over. Het uiteindelijke resultaat is een zwakkere bijenkolonie of misschien zelfs de dood van een gehele honingbijen kolonie. Kortom, de varroa bestrijden is van essentieel belang voor de gezondheid van uw bijenkolonie en is absoluut niet iets wat onderschat moet worden.

Wettelijk verplicht

De varroamijt vormt zo’n groot gevaar voor de bijenpopulatie in Europa dat bijenhouders bij wet verplicht zijn om de varroa te bestrijden.

Hoe herken je een varroamijt?

Voor we verder ingaan op hoe u de varroamijt het beste kunt bestrijden, is het eerst van belang om uit te leggen hoe de varroamijt eruitziet. Alleen als u weet dat er sprake is van een besmetting kunt u er namelijk wat aan de doen. De varroamijt is te herkennen aan de volgende eigenschappen:

 • rood (vrouwtjes) of wit (mannetjes) gekleurd
 • ronde / knop vorm
 • acht pootjes
 • 1 tot 1,8 mm lang
 • 1,5 tot 2 mm breed

Ook is een varroamijt besmetting te herkennen aan de bijen zelf:

 • kortere levensduur
 • lager gewicht
 • lager eiwitgehalte

Wilt u snel weten of uw bijenkast besmet is met varroa? Bestel dan onze Varroa Easycheck.

Varroa bestrijden doet u zo

Is uw bijenkolonie besmet met varroamijt? De varroa bestrijden kan op uiteenlopende manieren en met diverse middeltjes. Welke voor u en uw bijenvolk het beste is hangt af van diverse factoren, waaronder eigen voorkeur. In ons aanbod vindt u in ieder geval uiteenlopende soorten middelen om varroa te bestrijden. Deze zijn wettelijk toegestaan of worden gedoogd (zoals mierenzuur of oxaalzuur). Denk hierbij aan Varromed (voorheen Hive Clean), Apistan, Formic Pro strps, Varromed, Apiguard, mierenzuur, oxaalzuur en meer. Deze producten zijn allen bewezen effectief, maar moeten wel op verschillende manieren worden toegepast. Lees daarom de instructies goed door en volg deze nauwkeurig.

Let op: niet alle middelen ter bestrijding van varroa zijn toegestaan in België. Mocht u onverhoopt toch een niet-toegestaan product bestellen, dan annuleren we de bestelling en krijgt u het aankoopbedrag terug.

Aantal keer per jaar

Het behandelen van de bijenkast doet u bij voorkeur niet slechts één keer. De bestrijding is het meest effectief als u deze in het voorjaar, de zomer (vóór winterbijen geboren worden, ofwel voor september) en de winter herhaalt.

Meer dan alleen bestrijdingsmiddelen voor varroa

Bij Het Honingmagazijn kunt u terecht voor veel meer dan bestrijdingsmiddelen voor of tegen de varroamijt. Zo vindt u in onze webshop onder andere bijenwas, bijenkorven, bijenkasten, imkergereedschap, imkerkleding en nog veel meer. Daarnaast hebben wij een uitgebreid cursusaanbod – inclusief een cursus bijengezondheid.

Varroa bestrijden? Plaats een bestelling!

Helaas moet elke imker er wel eens aan geloven: een varroabesmetting in de bijenkast. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van geschikte middeltjes waarmee u varroa kunt bestrijden. U moet er echter wel snel bij zijn en bij voorkeur preventief te werk gaan. Bekijk daarom ons aanbod en bestel het product dat in uw situatie uitkomst biedt. Kunt u wel wat advies gebruiken of twijfelt u? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder. Contact opnemen kan telefonisch (0611950583), via de mail of aan de hand van ons contactformulier.