• Veluwe
  • Terschelling
  • 4.6 van de 5 sterren

Imkervakhandel

Het Honingmagazijn

Cursusaanbod seizoen 2019-2020

Cursus Korfimkeren is gestart begin februari

Het Honingmagazijn organiseert in samenwerking met Rob van Hernen vanaf februari de cursus Korfimkeren. Rob is beroepskorfimker met + 150 wintervolken, ‘s zomers tussen de 300 en 400 volken. Ook is hij leraar Bijenteelt. Zijn bijenstand is in Wezep. Hij is sinds 1977 imker en is in 2004 overgestapt van bijenkasten op korven, waarmee hij zich fulltime bezighoudt.

De cursus zal bestaan uit 4 theorielessen, die gegeven worden bij Het Honingmagazijn in Epe. De 8 tot 10 praktijklessen worden gegeven bij de stand van Rob van Hernen in Wezep.

Wat leer je tijdens deze cursus?
Je leert over verschillende soorten zwermen, het gedrag van zwermen, het herkennen van natuurlijke bouw, het maken van trommelzwermen (jagers), hoe je ze op moet kweken, het toepassen van raatcorrecties, het geven van ruimte of juist niet, de keuze van de wintervolken, het bijenvrij maken van te oogsten korven, het invoeren (indien nodig), naakte volken maken en deze huisvesten en inwinteren.

Met korven kun je sneller werken dan met bijenkasten en wanneer je een propolis allergie hebt kun je langer zonder handschoenen werken, omdat je de eerste tijd helemaal niet met propolis in aanraking komt.

De cursus kost € 120 en de cursusdata voor de theorielessen zijn:
5 en 19 februari, 4 en 25 maart. De praktijklessen worden in overleg met de cursisten vastgesteld. Deze zijn ook afhankelijk van hoe de natuur zich ontwikkelt.

Het minimum aantal deelnemers is 10 en het maximum 15.
Inschrijven kan nog, door een email te sturen naar Het Honingmagazijn, dat kan hier, of te bellen: 06 11950583.

Workshop propolis tinctuur en zalf maken

In samenwerking met Jan-Arie van Berkum organiseren wij bij Het Honingmagazijn nog een keer een workshop propolis tinctuur en zalf maken. Voor het programma kijkt u hier: Workshop zalf maken 2019. De kosten voor deze workshop bedragen € 37,50 inclusief materiaal en koffie/thee. Aanmelden kan hier. De datum moet nog worden vastgesteld.

Beginnerscursus bijenhouden februari 2020

Vanaf de eerste lessen, die beginnen half februari, leert de cursist de hele cyclus van het bijenjaar kennen. Er zijn een aantal theorielessen op de donderdagavond, maar het meeste is praktijk, op zaterdagmorgen en in de zomer weer op donderdagavond. Er wordt in het volk gekeken hoe je het gedrag van de bijen leert herkennen, hoe je je bijenvolk gezond houdt, hoe het bijenjaar verloopt, hoe je zelf raampjes maakt en hoe je moet slingeren. Er wordt (indien mogelijk) naar het fruit gereisd en/of naar de heide. Aan het einde van de cursus, in september-oktober, volgt een eindtoets van de theoretische kennis. Elke cursist die deze toets met voldoende gevolg aflegt ontvangt een diploma. Informatie over de kosten e.d. krijgt u bij aanmelding. Aanmelden kan niet meer, want we zitten vol.
Wel kunt u aangeven dat u interesse heeft in een verkorte cursus in de zomer, waarvan we voornemens zijn hem in te plannen, en wel hier of door middel van ons contactformulier. Details over deze zomercursus komen later, dus houd onze website in de gaten!

Cursus korven en manden vlechten

De cursisten van het afgelopen jaar en hun werk bekijkt u hier:

Helaas kan de korfvlechtcursus in november 2020 niet doorgaan.
Op de eerste donderdag van november 2021 is een nieuwe cursus korfvlechten gepland. Deze vindt plaats op 10 donderdagavonden van 19.00 – 21.30 uur in de educatieruimte van Het Honingmagazijn. De cursus is ook geschikt voor niet-imkers, want men kan ook leren manden vlechten. De kosten voor de cursus zijn € 135,–, inclusief materialen, koffie en thee. Aanmelden kan, en wel hier of door middel van ons contactformulier.

Cursus Koninginnenteelt
De cursus Koninginnenteelt zal ook dit jaar plaatsvinden. De eerste avonden zijn theorie-avonden. Er volgen daarna praktijkdagen, deze worden in mei ingepland. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de ontwikkelingen in de bijenvolkeren. De cursus wordt gegeven door Evert van Ginkel. De kosten voor deze cursus (7 bijeenkomsten) bedragen   € 135,–, exclusief cursusboek. Aanmelden kunt u hier.

Voor alle cursussen geldt dat ze uitsluitend plaatsvinden bij voldoende deelname.

Aanmelden kan via deze link: aanmelding honingmagazijn

De kosten van de verschillende cursussen en workshops zijn onder voorbehoud, aangezien deze afhankelijk zijn van de beschikbare docenten, het aantal deelnemers en het aantal bijeenkomsten.