Imker worden?

Cursus aanbod 2025

HULP NODIG?

Voor meer informatie over de lesprogramma’s & data en cursusgelden, of wilt u zich aanmelden:

Bel naar 06-1937 4519 of mail naar info@honingmagazijn.nl

Neem contact op

Imker worden met een cursus

Wil je imker worden? Meld je dan aan bij Het Honingmagazijn voor een imker opleiding of volg een imker cursus. Wij bieden een verscheidenheid aan cursussen en workshops aan, waarin we je alles leren over het houden van bijen, zowel voor de beginnende als voor de gevorderde imker. De cursussen worden gegeven op onze locaties in Rhenen.


Uiteraard worden alle cursussen gegeven door ervaren imkers die graag hun passie voor bijenhouden met jou delen. Meld je aan voor een of meerdere van de cursussen, verzeker jezelf van een plek en ontwikkel jezelf tot een bekwame imker!


Bijengezondheid (*)

Al een aantal jaar bezig? Maar wil je de fijne kneepjes leren? Wij helpen je!

Programma Rhenen cursussen 2025: 

meld je alvast aan!

Basiscursus bijenhouden

In deze praktijkgerichte cursus leren wij je de basis in het houden van bijen!

Start april 2025

  • 8 zondagen 10.00-15.00u incl. lunch
  • theorie (ochtend) - praktijk (middag)
  • kosten €425,- ( incl. lesboek excl.kleding)

data: 13.04 / 27.04 /11.05 / 25.05 / 15.06 / 13.07 / 03.08 / 14.09

Leraar Leo Gensen

informatie:06-19374519

aanmelden: info@honingmagazijn.nl

Cursus wordt gegeven op onze imkerij in Rhenen

Gevorderden cursus bijenhouden

Deze cursus zorgt voor meer verdieping zowel theoretisch als praktisch op verschillende vlakken. Imkeren met diverse bedrijfsmethode, bijengezondheid, koninginneteelt..en meer.

Start april 2025

  • 8 zondagen 10.00-15.00u incl.lunch
  • theorie (ochtend) - praktijk (middag)
  • Kosten €425,-

data: 06.04 / 20.04 / 25.05 / 08.06 /

29.06 / 20.07 / 10.08 / 21.09

Leraar Leo Gensen

informatie: 06-19374519

aanmelden: info@honingmagazijn.nl

Cursus wordt gegeven op onze imkerij in Rhenen.

Hoe begin ik als een imker?

Ben je gegrepen door het leven van een bijenvolk en wil je niets liever dan imker worden? Iedereen kan een imker worden. Wanneer je een bijenvolk koopt of huurt en een bijenkast aanschaft, ben je eigenlijk al imker. Tenminste, dat is wat sommigen denken. Het is echter niet zo simpel. Het is verstandig om van een ervaren imker te leren hoe je bijen moet houden, bijvoorbeeld tijdens een professionele cursus bijenhouden. Op deze manier kun jij je bijen op een optimale manier verzorgen en zo veel mogelijk plezier beleven aan het houden van bijen. Met bijen ondernemen is immers meer dan een passie.

Voor beginners en gevorderden

Wij bieden een imker cursus aan voor beginnende en gevorderde imkers. Ben je beginner en leer je in een praktijkgerichte cursus graag de basis van bijenhouden? Dan is de basiscursus bijenhouden een geschikte cursus voor jou. Tijdens deze cursus leren imkers je alles over het houden van een bijenvolk en een optimale verzorging van bijen. Want is het eigenlijk moeilijk om bijen te houden? Ook de wat meer ervaren imker die zich verder wil ontwikkelen, kan zijn hart ophalen bij ons cursusaanbod en zich inschrijven voor een cursus bijenhouden voor gevorderden. Tijdens deze cursus van 8 dagen, leert ervaren imker Leo Gensen je de fijne kneepjes van het imkervak.

Verdiepende cursussen en workshops

Naast een imker cursus voor de beginnende en gevorderde imker, bieden we ook verdiepende cursussen en workshops aan op onze locaties in Rhenen en Epe. Zo bieden we een cursus aan over het telen van je eigen koningin, maar ook over het vlechten van een korf. Dit is immers een traditionele ambacht. Ook bieden we een cursus aan waarin we je alle ins and outs leren over bijengezondheid én over het telen van bijen in een korf. Deze cursussen zijn uitstekend te combineren met de andere cursussen over bijenhouden die we aanbieden. Wist je dat we ook bijenvolken te huur aanbieden? Ideaal als je imker wilt worden en nu echt wilt beginnen.

Imker benodigdheden

Naast over de benodigde kennis over bijenhouden, moet je voor het houden van bijen ook over de juiste benodigdheden beschikken. In de webshop vind je allerlei soorten imkergereedschap, imker kleding, bijenkorven en bijenkasten. Zo kunnen een houten of kunststof bijenkast, bijenvoer, verzorgingsproducten en producten voor het bestrijden van varroa natuurlijk niet ontbreken. En wat dacht je van een beroker op batterij, een kastbeitel of een dathepijp ventielkogel, mondstuk, schroef en deksel?


Maar ook goed passende imkerkleding is voor imkers onmisbaar. Hierbij kun je denken aan een imkerpak, imkerjack, lederen handschoenen en een imkeroverall. Op deze manier voorkom je dat de bijen onder de kleding komen en je steken. Wel zo veilig! We vertellen tijdens de cursus bijenhouden meer over de benodigdheden die je nodig hebt om het vak van imker zo goed mogelijk uit te voeren.

Hoe begin je een bijenkast?

Wanneer je bijen wilt houden moet je genoeg ruimte hebben in je tuin voor een bijenkast. De vuistregel is dat de bijen een vrije uitvliegruimte nodig hebben van zo'n drie meter. Verder is het beter om de bijenkast met de vliegopening naar het zuiden of zuidoosten te plaatsen. Er zijn verschillende soorten bijenkasten, zo hebben wij in ons assortiment kunststof bijenkasten en houten bijenkasten. Het meest gebruikte materiaal voor een bijenkast is hout, vanwege de duurzame eigenschappen en hout is goed bestand tegen weersinvloeden. Het voordeel van een kunststof bijenkast is dat deze type kast een zeer goede isolerende werking heeft. Daarnaast weegt kunststof minder dan hout. We hebben bijenkasten van hoogstaane merken als de Nederlandse Spaarkast, Dadants US, Dadant-Blatt, Waré, Langstroth, Frankebeute, Kieler, Segeberger, Bivo Box.

Imker worden? Meld je aan!

Wil jij jezelf ontwikkelen tot imker tijdens de imker opleiding, of wil je graag een workshop volgen? Meld je dan aan voor een of meerdere cursussen die we aanbieden en leer de fijne kneepjes van het imkervak. Kies bijvoorbeeld voor de cursus bijenhouden voor gevorderden, of neem je graag deel aan de cursus gericht op korfteelt? Leo Gensen leert je graag alles wat je maar wilt weten.


We delen onze passie voor bijen meer dan graag met je. Ondernemen met bijen is immers meer dan een passie. Heb je een vraag over de verschillende cursussen die we aanbieden, of heb je een andere vraag over het worden van een imker? Neem dan gerust contact op voor meer informatie! Laat je vraag en contactgegevens achter in het contactformulier, vervolgens nemen we zo snel mogelijk contact met je op. We helpen onze klanten zowel offline als online zo professioneel en persoonlijk mogelijk verder. We zien je graag verschijnen bij een van onze cursussen of workshops!