Hoe maak ik een bijenkast?
Imkerij

Wanneer je wilt beginnen met bijenhouden, vraag je je vast af ‘Hoe maak ik een bijenkast?’. De bijenkast is waar het allemaal begint. Maar wanneer je niet weet welke onderdelen je nodig hebt en hoe een bijenkast in elkaar zit, wordt het al gauw een lastige taak. In dit blog neemt imkerij Het Honingmagazijn je mee in hoe een bijenkast wordt gemaakt. Lees snel verder.

Wat is een bijenkast?

Een bijenkast is hoe de woning van een bijenvolk wordt genoemd. De houten of kunststof bijenkast is vervaardigd door de mens en bestaat uit een aantal onderdelen die het voor de imker makkelijk maken om bijen te houden en de geproduceerde honing te verzamelen.

Bijen leven het liefst in een nest met een inhoud van 45 liter. Wanneer je een zelf een bijenkast gaat maken, is het dan ook van belang dat je dit in acht neemt. Daarnaast is het een pré dat de bijenkast praktisch is en dat de raten er makkelijk uit te halen zijn voor inspectie. Echter is dit eerder belangrijk voor de imker, dan het bijenvolk. Maar hoe begin je een bijenkast? Als eerste zal je moeten begrijpen wat de verschillende onderdelen van een bijenkast zijn.

De onderdelen van een bijenkast

De onderdelen van een bijenkast bestaan uit een aantal componenten. Een bijenkast staat op een korfvoet. Een korfvoet is niet per se nodig, zo lang je de bijenkast maar boven de grond houdt. Dit is bijvoorbeeld goed op te lossen met een tafel, kruk of bank. De basis van een bijenkast is uiteraard de bodem. In de bodem bevindt zich de vliegopening en vanaf deze basis bouw je verder met meerdere broedkamers.

De broedkamer wordt door de koningin gebruikt om haar eitjes te leggen. Vervolgens worden op de broedkamers de zogenaamde honingkamers gezet. Hier slaan de bijen de honingvoorraad op. Indien nodig, zet je tussen de broedkamer en de honingkamer een koninginnenrooster. Dit rooster belet de koningin ervan om de honingkamer te betreden. Vervolgens wordt de honingkamer afgesloten met een dekplank en het dak die de bijenkast beschermt tegen regen en wind.

Wat levert een bijenkast op?

Het antwoord is zeer simpel: honing! Honingbijen zijn kleine beestjes die stuifmeel en nectar verzamelen. Van de verzamelde nectar maken ze honing door er enzymen aan toe te voegen. Een bijenkast stimuleert ook de bestuiving van omliggende bloemen. En wanneer we de imker er zelf bij betrekken: een bijenkast zorgt voor veel plezier en rust! Bijenhouden is een hobby waar steeds meer interesse in wordt getoond.

Kan je zelf bijen houden?

Het is zeker mogelijk om zelf bijen te houden. Veel Nederlandse imkers zijn gefascineerd door honingbijen en voor hun is de honing die ze produceren slechts een bijproduct. Binnen een korf of een kast hebben honingbijen een exacte taakverdeling. Daarnaast is het gedrag van honingbijen erg interessant om te observeren.

Het is mogelijk om te leren bijen te houden middels een imker cursus, welke je bij imkerij Het Honingmagazijn kan volgen. Maar wat kost het om imker te worden? Natuurlijk zit er wel een prijskaartje vast aan het bijenhouden. Als eerste betaal je voor de imker cursus en is de aanschaf van bijen- en imkerbenodigdheden zoals een bijenkast, beroker en imkerkleding essentieel. Echter stellen imkers na een cursus in vele gevallen hun volken gratis beschikbaar en kan je aan de slag gaan wanneer je met succes de cursus hebt afgerond.

Maak jouw eigen bijenkast of ga aan de slag als imker!

Wil jij een mooie bijenkast bouwen? Imkerij Het Honingmagazijn heeft verschillende onderdelen, maar ook complete bijenkasten in het assortiment. Bekijk meteen onze webshop en plaats een bestelling.

Of wil je graag de kunst van het bijenhouden leren? Bekijk direct het cursusaanbod van imkerij Het Honingmagazijn. Ook voor alle bijen- en imkerbenodigdheden en bijenproducten zoals waskaarsen, bijenkasten en allerlei soorten rauwe honing ben je bij Het Honingmagazijn aan het juiste adres.