Hoe maak je bijenramen?
Imkerij

Bijenramen zijn een essentieel onderdeel van een bijenkast. Met het bijenseizoen voor de deur is het goed om op tijd te beginnen met enkele voorbereidingen, zoals het maken van broedkamerramen en honingkamerramen. Wist u dat u bijenramen ook helemaal zelf kunt maken, mits u beschikt over de juiste benodigdheden? In dit blog neemt imkerij Het Honingmagazijn u mee in hoe u zelf bijenramen in elkaar zet.

De benodigdheden voor een bijenraam

Een bijenraam bestaat uit een aantal onderdelen. Wij hebben een lijstje opgesteld van wat deze onderdelen zijn:

  • Latten of voorgemonteerde bedrade ramen
  • Spijkers
  • Gaatjesmaker
  • Kopspijkertje
  • Draad
  • Draadspanner
  • Kunstraat
  • Transformator

Zelf een bijenraam in elkaar zetten

Er zijn voorgemonteerde ramen verkrijgbaar die al zijn voorzien van oogjes en RVS-draad. Houdt u van lekker klussen? Dan is het zeker aan te raden om ongemonteerde ramen aan te schaffen.

Een bijenraam bestaat uit een bovenlat, twee zijlatten en een onderlat. Dit zijn latjes die u in elkaar klikt en gespijkerd dienen te worden. In de zijlatten maakt u met een gaatjesmaker twee of drie gaatjes en drukt u er meteen een oogje in. Vervolgens trekt u het draad er doorheen en zet u het begin en eind vast met een kopspijkertje. Het oogje voorkomt dat het draad in het hout gaat snijden.

Kunstraat insmelten

Staat uw draad in uw bijenraam slap? Dit zal u moeten spannen met een draadspanner of vervangen met nieuw draad.

Bent u klaar met het spannen van het draad in uw bijenramen? Dan is het tijd om kunstraat vellen in te smelten! Kunstraat is verkrijgbaar als gegoten of gewalst. Gegoten kunstraat is iets dikker en brosser, terwijl gewalst net iets dunner is. Daardoor kan gewalste kunstraat iets golven wanneer het ongebruikt in het raam zit. Let er ook op dat u de juiste transformator hebt voor uw RVS-draad.

Heeft u al deze stappen één voor één doorlopen? Gefeliciteerd! Uw bijenraampje is klaar. Een advies dat we mee willen geven is dat we het aanraden dat u jaarlijks minimaal 30% van uw kunstraat vervangt.

Wat te doen met gebruikte ramen?

Het kan zeker voorkomen dat u beschikt over enkele gebruikte ramen. Gebruikte ramen dient u, nadat u de bijenwas eruit gesmolten hebt met een zonnewassmelter of stroomwassmelter, goed schoon te krabben en branden met een gasbrander.

Bij gebruikte ramen is het mogelijk dat het draad verslapt. Ook hier maakt u gebruik van een draadspanner voordat u uw kunstraat kunt insmelten. Is uw draad goed strak gespannen? Dan mag u ook hier beginnen met het insmelten van de kunstraat vellen.

Meer weten over bijenhouden?

Wilt u meer weten over bijenhouden? Imkerij en imkerwinkel Het Honingmagazijn heeft podcasts over het houden van bijen die u kunt luisteren op Spotify, YouTube, Apple Music of Google. Liever direct contact opnemen? Vul ons contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op!