Basiscursus Medemaker

HULP NODIG?

Door onze jarenlange praktijkervaring als beroepsimker en onze productkennis kunt u van ons een goed en eerlijk advies verwachten. In onze winkels vindt u een uitgebreid assortiment imkermaterialen: allerlei soorten bijenkasten, gereedschappen, kleding, ramen, kunstraat, potten en zo veel meer….

Neem contact op

Basiscursus Medemaker

De basiscursus Medemaker is bedoeld voor hen die van honing hun eigen honingwijn (mede) willen maken. Voorkennis over het maken van mede/wijn of imkerij is niet noodzakelijk. 


De cursus wordt gehouden in Rhenen en vindt plaats op de zaterdag. De cursus bestaat uit 7 lessen van 3 uur die in 4 zaterdagen wordt gegeven. Daar waar het mogelijk is, wordt een theorie en een praktijkles op één zaterdag gegeven. In samenspraak met de cursusgroep kan daar eventueel wijzigingen op worden aangebracht. 

Tijdens de cursus wordt veel aandacht aan de theorie besteed. In de eerste plaats de vinificatie van mede. Vinificatie is het geheel van proces en toegepaste technieken om een mede te bereiden. Behalve de vinificatie van mede komt ook de (bio)chemie ruimschoots aan bod. 

Elke cursist gaat zelf 10 liter mede maken. Alle handelingen, vanaf opstellen van het recept, oplossen van de honing (mostbereiding) tot het bottelen, voert de cursist zelf uit.

De benodigde lesmaterie krijgt de cursist vooraf aan de les toegestuurd. 

Deelname en kosten

Deelname aan de cursus kost 230 Euro. Dit is inclusief gist en voedingsstoffen. Exclusief aanschaf van de materialen die benodigd zijn om zelf tijdens de cursus mede te maken. De geschatte kosten hiervoor zijn circa 50 á 70 Euro. Hierbij wordt uitgegaan dat elke deelnemer zelf honing bezit. Indien dat niet het geval is dan kan de honing eventueel via de cursusorganisator worden aangeschaft. 


Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@honingmagazijnepe.nl


Bij een groepsgrootte van 12 personen kan deze cursus doorgang vinden. 


Bij alle lessen is koffie en/of thee inbegrepen. De lunch dient zelf meegenomen te worden.

Cursusdata

Les

Datum

Tijdstip

Theorie / Praktijk

Onderdeel

1

23-apr

9:30 - 13:30

Theorie

Vinificatie

2

7-mei

9:30 - 13:30

Theorie

(Bio)chemie in relatie met vinificatie, deel I

3

7-mei

13:00 - 16:00

Praktijk

Bereiding van de most

4

4-jun

9:30 - 13:30

Praktijk

Het scheiden van de most van het grove depot

5

4-jul

13:00 - 16:00

Theorie + praktijk

Proeven en keuren van mede, inclusief degustatie

6

2-jul

9:30 - 13:30

Praktijk

Het scheiden van de most van de fijngist, of extra theorie

7

2-jul

9:30 - 13:30

Theorie

(Bio)chemie in relatie met vinificatie, deel II.

Theorie over kurken en bottelen.

Achtergrond Alexander Vogelaar

Achtergrond analytische chemie. Is ongeveer 23 jaar geleden begonnen met het maken van mede. Geeft vanuit het gezichtspunt van de chemie lezingen over het maken van wijn aan (hobby) wijnbouwers. Verzorgt voor onder andere voor imkerijverenigingen lezingen over het maken van mede. 

Het lesprogramma

De onderstaande lesstof is bij het maken van mede van belang. 

  • Stijlen van mede en te gebruiken ingrediënten 
  • De groeifasen van gist
  • Zuurstof- en stikstofmanagement 
  • Proces en technieken om mede te maken 
  • Hoe te proeven en bottelen 
  • Uitvoeren van eenvoudige metingen: pH en dichtheid.

Onderstaande is geen onderdeel van de lesstof. Wordt wel tijdens de lessen in het kort aangestipt.  

  • Algemene kennis van honing 
  • Zuurmanagement en de rol van zuren in mede
  • Analyses: Sulfiet en totaalzuur
  • De rol van sulfiet
  • Vatlagering.

Les 1: Vinificatie van mede.

  • De vraag die hierbij centraal staat is welke medestijlen er zijn en de ingrediënten die bij de bereiding van mede kunnen worden gebruikt. Verder wordt in het algemene proces van het maken van mede besproken. 
  • Doel van deze les is om de cursist in staat te stellen om zijn eigen basisrecept creëren.

Les 2: (Bio)chemie in relatie met de vinificatie. Deel I

  • In deze les wordt de levenscyclus van gist besproken. Bij elke fase van deze cyclus wordt ingegaan op welke eisen de gistcel aan het milieu en de voeding stelt. Daarnaast wordt de invloed van stikstof op het aroma van de mede besproken. 
  • Doel hiervan is om inzicht te verkrijgen om de vergisting zo optimaal te laten verlopen. Daarnaast is het door het toepassen van deze kennis mogelijk om op de stijl van de mede te sturen.

Les 3: Bereiding van de most.

  • Het door de cursist zelf gecreëerde basisrecept is door de lesgever aangevuld en compleet gemaakt. De cursist gaat onder begeleiding zelf de most prepareren. Hierbij worden de nodige tips gegeven om het werk te vergemakkelijken. Verder wordt tijdens de les de link gelegd met de praktijk en de theorie over gistvoeding en de groeifasen van gist. 
  • Doel is om de cursist vertrouwd te maken met de handelingen die nodig zijn om een most te bereiden.

Les 4. Het scheiden van de most van het grove depot.

  • De cursist gaat de most van het grove depot scheiden. Daarnaast wordt de theorie behandeld over wat voor invloed het depot op de jonge mede heeft. 
  • Doel is om de cursist vertrouwd te maken met de praktische handelingen van het overhevelen.

Les 5: Proeven en keuren van mede met aansluitend een degustatie. 

  • In deze les wordt het proeven van mede behandelt. Welke basissmaken en geurgroepen zijn er en waar nemen we deze waar. Na de theorie wordt een aantal medes gedegusteerd. Bij een degustatie wordt de wijn niet doorgeslikt maar na proeven in de mondholte in een spuwbak uitgespuwd.
  • Doel is het ontdekken van de verschillen in smaak en kwaliteit tussen medes.

Les 5: Het scheiden van de most van het fijne depot.

  • De cursisten kunnen kiezen om de 2de  overheveling thuis of in lesverband uit te voeren. In het eerste geval wordt er een verdieping in het kennisniveau van de cursist geven.

Les 7: (Bio)chemie in relatie met de vinificatie, deel II. Theorie over kurken en bottelen.

  • Deze les is een vervolg van les 2. 
  • Daarnaast wordt de theorie over het kurken en bottelen uit de doeken gedaan. Met deze kennis is de cursist in staat om zelfstandig de eigen mede te bottelen. Het rijpen van de mede neemt ongeveer 9 tot 14 maanden in beslag. Het bottelen zelf valt dus buiten de lestijd. In samenspraak met de andere cursisten kan besloten worden om dit op een af te spreken datum gezamenlijk te doen.