Basiscursus Medemaker

HULP NODIG?

Door onze jarenlange praktijkervaring als beroepsimker en onze productkennis kunt u van ons een goed en eerlijk advies verwachten. In onze winkels vindt u een uitgebreid assortiment imkermaterialen: allerlei soorten bijenkasten, gereedschappen, kleding, ramen, kunstraat, potten en zo veel meer….

Neem contact op

Basiscursus Medemaker

-2 dagen-

De basiscursus Medemaker is bedoeld voor hen die van honing hun eigen honingwijn (mede) willen maken. Voorkennis over het maken van mede/wijn of imkerij is niet noodzakelijk. 


De cursus wordt gehouden in Rhenen op onze imkerij aan de Noordelijke Meensteeg 18 en vindt plaats op zaterdag 26 mei en 29 juni van 9.30u tot 15.30

Doel van de cursus is, je vaardigheden aan te leren, waardoor je zelfstandig een eenvoudige mede kunt maken

Je gaat zelf 10 liter mede maken. Alle handelingen, vanaf opstellen van het recept, oplossen van de honing (mostbereiding) tot het bottelen, voer je zelf uit.

De benodigde lesmaterie (theorie) krijg je vooraf aan de les toegestuurd. 

Deelname en kosten

Deelname aan de cursus kost € 135,- . Dit is inclusief gist en voedingsstoffen. Exclusief aanschaf van de materialen die benodigd zijn om zelf tijdens de cursus mede te maken. De geschatte kosten hiervoor zijn circa 70 á 80 Euro. Hierbij wordt uitgegaan dat je zelf honing bezit. Indien dat niet het geval is dan kan de honing eventueel via de cursusleider worden aangeschaft. 


Aanmelden kan door een mail te sturen naar alexander@devaandels.nl

Bij een groepsgrootte van 12 personen kan deze cursus doorgang vinden. 


Bij alle lessen is koffie en/of thee inbegrepen. De lunch dient zelf meegenomen te worden.

Cursusleider Alexander Vogelaar

Achtergrond analytische chemie. Is ongeveer 23 jaar geleden begonnen met het maken van mede. Geeft vanuit het gezichtspunt van de chemie lezingen over het maken van wijn aan (hobby) wijnbouwers. Verzorgt voor onder andere voor bijenhouders verenigingen lezingen over het maken van mede. 

Het lesprogramma

26 mei: Vinificatie van mede.

  • De vraag die hierbij centraal staat is welke medestijlen er zijn en de ingrediënten die bij de bereiding van mede kunnen worden gebruikt. Verder wordt in het algemene proces van het maken van mede besproken. 
  • Doel van deze les is om je in staat te stellen om je eigen basisrecept creëren.

26 mei: Bereiding van de most.

  • Het door jezelf gecreëerde basisrecept is door de cursusleider aangevuld en compleet gemaakt. Je gaat onder begeleiding zelf de most prepareren. Hierbij worden de nodige tips gegeven om het werk te vergemakkelijken. Verder wordt tijdens de les de link gelegd met de praktijk en de theorie over gistvoeding en de groeifasen van gist. 
  • Doel is om je vertrouwd te maken met de handelingen die nodig zijn om een most te bereiden.

29 juni: Het overhevelen van de most van het grove depot.

  • Je gaat de most van het grove depot scheiden. Daarnaast wordt de theorie behandeld over wat voor invloed het depot op de jonge mede heeft. 
  • Doel is om je vertrouwd te maken met de praktische handelingen van het overhevelen.

Het scheiden van de most van het fijne depot.

  • Dit doe je na zes weken zelf thuis.

Behandelen van de basistheorie (theorie)

  • Aan de orde komt de theorie over het vergisten, werking van de gistcel, metingen, oplossen van problemen, kurken en bottelen
  • Doel is om je de basistheorie van het medemaken mee te geven. Hierdoor ben je in staat om bij problemen op het vinificatieproces in te grijpen.