- Levering binnen 1-2 werkdagen
- Meer dan 25+ jaar ervaring
- 4,6 sterren uit 113 reviews!
Een imker houdt honingbijen in een bijenkast, wat de naam van de bijenwoning is. Maar hoe werkt een bijenkast? En hoe wordt je zelf een imker? In dit blog vertelt imkerij Het Honingmagazijn je alles over de bijenkast en hoe het in zijn werking gaat. Lees gauw verder.
Een essentieel onderdeel van ons ecosysteem
Bijen zijn een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Deze kleine nuttige diertjes zorgen ervoor dat stuifmeel van de ene bloem naar de andere wordt overgebracht. Hierdoor worden planten bevrucht en houden de honingbijen de biodiversiteit in stand. Het is aan onze (wilde) bijen te danken dat we bijvoorbeeld van fruit en groente zoals kersen, aardbeien, paprika’s, komkommers en appels kunnen genieten.
Daarnaast is bijenhouden ook zeer belonend. Bijenhouden brengt namelijk ontspanning, honing én bijenwas. Andere stofjes waar we bijen aan te danken hebben, zijn propolis en stuifmeel. Propolis is een ontstekingsremmend goedje en stuifmeel bevat veel vitamine B12. Een imker is degene die de bijen verzorgt terwijl ze in een bijenkast wonen. Dit huisje wordt doorgaans van hout of kunststof vervaardigd.
De werking van een bijenkast
De onderdelen van een bijenkast zijn:
- Bodem
- Broedkamer
- Rooster (optioneel)
- Honingkamer
- Dekplank (bij een houten bijenkast)
- Dak
De bodem van de bijenkast is de basis. Hier bevindt zich de vliegopening, waarvoor we het aanraden dat deze richting het zuidoosten staat. Op de bodem van de bijenkast worden meerdere broedkamers gezet. Zoals de naam al impliceert, legt de koningin hier de eitjes. Het is optioneel om een rooster op de broedkamers te zetten om de koningin in de broedkamers te houden. Op de broedkamers worden de honingkamers geplaatst. Dit is waar de honingvoorraad, gemaakt door de bijen, wordt opgeslagen. De bijenkast wordt afgedekt door middel van een dekplank en een dak.
Honing oogsten
Een bijenkast moet makkelijk te inspecteren zijn, zodat hij of zij het bijenvolk en de bijenkast in de gaten kan houden. De losse onderdelen maken dit eenvoudig. De cellen in de honingkamers zijn gemaakt van sterke bijenwas, gevuld met honing en vervolgens afgedekt met een propje bijenwas. Gaat de imker honing oogsten? Dan haalt hij of zij de honingkamers uit de bijenkast, schaaft een machine voorzichtig de waslaag weg en wordt de honing koudgeslingerd. Op deze manier wordt alle honing eruitgehaald.
Waar plaats je een bijenkast?
De beste plek voor je bijenkast is een plek waar weinig mensen langskomen en de bijen rust vinden. Denk daarbij aan genoeg ruimte rondom de bijenkast zodat ze een mooie aan- en uitvliegroute van zo’n 2 tot 3 meter hebben. Ook is het essentieel dat je bijenkast op een verhoging staat, zodat het niet nat kan worden door een vochtige ondergrond.
Schaf een bijenkast aan
Als imker is de aanschaf van een bijenkast natuurlijk essentieel. Een mooie en professionele bijenkast kopen doe je bij imkerij Het Honingmagazijn. Wil je ook graag een mooie bijenkast in je tuin zien staan, maar ben je geen imker? Dat is geen enkel probleem, bij imkerij Het Honingmagazijn bieden wij cursussen aan zodat ook jij imker kunt worden. Hierbij ontvang je een bijenvolk van een van onze enthousiaste imkers.
Meer weten over bijenkasten en bijenhouden?
Wil je meer weten over bijenkasten en het houden van bijen? Op de website van Het Honingmagazijn vind je een breed assortiment én cursusaanbod. Volg een imkercursus en ga ook bijenhouden! Liever meer informatie inwinnen? Je kunt contact met ons opnemen door ons contactformulier in te vullen of een e-mail te sturen naar info@honingmagazijn.nl.