Wat is een bijenkast?
'}}

Wat is een bijenkast? Over het algemeen leven er ruim 50.000 bijen in een bijenkast. Je zou denken dat dit enorme aantal zorgt voor een ongeorganiseerde structuur, maar bijen bewijzen het tegendeel! Alle bijen, van de werksters tot de darren tot de koningin, werken er aan een harmonieus doel: het voortbestaan van hun bijenkolonie. Honingbijen in een kolonie zijn onderverdeeld in: de koningin, de werksters (vrouwtjes) en de darren (mannetjes). Maar wat is een bijenkast precies? In dit blog legt Honingmagazijn het je uit.

De bijenkast

Een bijenkast is de woning waar een bijenvolk in verblijft. Andere namen voor een bijenkast zijn bijenkorf of kloskorf. In de natuur leven bijen in holle bomen. Door de vele eeuwen heen heeft de mens verschillende soorten verblijven voor de bijen gemaakt. Daar is de bijenkast er nu een van. In de imkerij worden houten kasten met honingramen gebruikt. Hier zitten de bijenraten in. De bijenkasten van nu maken het eenvoudig om de kast te inspecteren en honing te oogsten. Wanneer honing wordt geoogst, haalt de imker een volle honingraam eruit en vervangen ze dit met een lege honingraam.

Wat gebeurt er in een bijenkast?

Wat doen bijen eigenlijk in een bijenkast? In de verschillende cellen legt de koningin eitjes nadat ze is bevrucht door de darren. Deze larven komen na drie dagen uit en ze worden gevoed met koninginnegelei. Dit is een eiwitrijk mengsel van honing en stuifmeel. Wanneer de larven zijn uitgegeten, maken ze een cocon, wat ze daarna tot een volwassen honingbij vormt. Honingbijen hebben allemaal hun eigen taak binnen een volk. Met name de werksters hebben het druk: zij verzorgen de larven, halen nectar en stuifmeel, verzorgen de koningin en produceren natuurlijk honing.

Het maken van honing

In een bijenkast maken bijen honing van het nectar dat ze vinden in bloemen. De werksterbijen vliegen heen en weer tussen de bijenkast en de bloemen. Door het zuigen van de nectar uit bloemen, komt er stuifmeel op hun lijfjes omdat ze de meeldraden van een bloem aanraken. De honingbij vliegt vervolgens naar een andere bloem voor nog meer nectar, wat zorgt voor bevruchting tussen bloemen. In de maag van de werksterbij voegt ze een stofje toe om de nectar dikker te maken. In de bijenkast geeft de werkster de nectar door aan een andere werkster door het uit te spugen. Nadat de tweede werkster erop heeft gekauwd, stopt deze het in de raat. Op deze manier wordt honing gemaakt. Honingbijen werken zeer hard om de honingraat te vullen. Is de raat vol? Dan dichten ze het af met bijenwas.

Bijenhouden

Wist je dat de Nederlandse imkerij voor maar liefst 95% bestaat uit mensen die het als hobby doen? Al doen deze mensen het niet professioneel, ook zij dragen bij aan het vervullen van een belangrijke schakel in het ecosysteem. Bijen zijn namelijk essentieel voor de bestuiving van gewassen. In de winter is het belangrijk om de bijenkast niet te verplaatsen. Bijen kruipen tijdens de winter tegen elkaar aan in een ‘tros’ om warm te blijven. Wanneer de bijenkast beweegt, is er een grote kans dat de tros uit elkaar gaat. Dit kan leiden tot het sterven van het bijenvolk door de kou.

Meld je aan voor onze cursus

Je hebt nu antwoord gekregen op de vraag ‘Wat is een bijenkast?’ en weet meer over waarom een bijenkast essentieel is. Lijkt het je interessant om een imker te worden? Bij Honingmagazijn kan je een cursus volgen. Wij bieden diverse cursussen aan in Rhenen en Epe. Deze cursussen worden gegeven door ervaren imkers die graag hun passie met jou willen delen. Meld je nu aan voor een of meerdere cursussen van Honingmagazijn om jezelf van een plek te verzekeren.