veluwe

terschelling

 
 

Nieuws m.b.t. het kunstraat:

Stand van zaken: we hebben op 27 januari 2017 nieuwe was binnengekregen. De prijs is € 16,95 per kg. Deze was is gecertificeerd.

Geschiedenis:
De problemen doen zich niet alleen voor in Nederland, maar ook in delen van Duitsland, Frankrijk en België.
Verschillende instanties uit de genoemde landen doen onderzoek naar de oorzaken van de problemen.
De problemen zijn:

  • slecht uitgebouwde raat
  • hagelschot, m.n. de afleggers ontwikkelen zich niet waardoor veel volken verzwakt worden.

Uit de onderzoeken blijkt dat de was hoofdzakelijk afkomstig is uit China en dat er bijmenging heeft plaatsgevonden van stearine en paraffine. In het verleden is deze bijmenging ook wel aangetroffen, maar dat heeft nooit geleid tot problemen met het broednest. Er is een proef gedaan met pure paraffine en de bijen bouwen daarop gewoon uit en de larven gaan niet dood.
Verder zijn er zeepresten aangetroffen op de vellen kunstraat. Zeep wordt gebruikt om de wasvellen te lossen.
Ook dit wordt in verband gebracht met de problemen, maar ook dat blijkt niet duidelijk. De fabrikant heeft inmiddels op dit punt maatregelen getroffen. Er is een nieuw doseerapparaat aangeschaft.

Kunstraat
Alle kunstraat die nog niet gebruikt is moet u bewaren. De fabrikant heeft aangegeven dat hij in ieder geval deze kunstraat terugneemt en gaat vervangen.
Wanneer u nog raat met deze was in de volken heeft hangen, dient u deze nog voor de winter te verwijderen. Wij verzoeken u de lege raten te bewaren, hier wordt t.z.t. nog op teruggekomen.

Graag ontvangen wij alle lotnummers waar er problemen zouden zijn om het onderzoek te kunnen bespoedigen.

Naar aanleiding hiervan vragen wij u het volgende:
Heeft u ook vergelijkbare klachten dan verzoeken wij u het formulier in te vullen wat u hieronder kunt openen.

Het formulier vindt u hier.
Wanneer u het formulier opent via Adobe Acrobat Reader DC (deze kunt u hier gratis downloaden) en het downloadt, kunt u het invullen op de computer met behulp van de functie "invullen en ondertekenen". Wanneer u het daarna opslaat op uw computer, kunt u het via onderstaand e-mail linkje versturen.

Ons e-mail adres vindt u Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Onze excuses voor het feit dat het niet mogelijk was om op zo korte termijn een invulformulier aan onze website te hangen.
Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking.

Fraukje Bonnema en Eric van Leeuwen

 
© 2007 - 2016 Het Honingmagazijn